Археологически музей, Созопол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Археологически музей
Созопол
Входа на музея
МестоположениеСозопол
Тематикаистория и археология
Обект на БТС 8а. Созопол
Археологически музей
Работно време
Лятно работно времеаприл – октомври 8.00 – 18.00 ч.
(почивни дни: без почивен ден)
Зимно работно временоември – март 8.00 – 17.30 ч.
(почивни дни: събота и неделя)
Допълнителна информация
Адресул. „Хан Крум“ 2, Созопол
Телефон(0550) 22 226
42.4219° с. ш. 27.6927° и. д.
Местонахождение в Созопол
Археологически музей
Созопол
в Общомедия

Археологическият музей в Созопол представя археологически, исторически и културни находки от края на VІ хил. пр.н.е. до ХVІІ век. Созопол през Античността е бил гръцка колония Аполония Понтика. Музеят е включен под номер 8 в Стоте национални туристически обекта. Сбирката се развива в две насоки – археология (V хилядолетие пр.н.е.– XVII в.) и християнско изкуство (XVII-ХІХ век).

През 1961 г. Светият синод предоставя сградата на храма „Св. св. Кирил и Методий“ за създаване на археологически музей, в който да се съхраняват непрекъснато откриваните артефакти от миналото на Созополския край. Днес музеят се намира в сградата на читалището в старата част на града на ул. „Хан Крум“ 2.

Най-забележителни са колекциите от каменни и оловни котви и щикове – ІІ-І хил. пр.н.е., древногръцки рисувани вази – VІ-V век пр.н.е. и антични и средновековни амфори – VІ век пр.н.е.-ХІV в.

В Археологическия музей може да бъде видяно алабастрово ковчеже, в което векове са били съхранявани мощи, предполагаемо на св. Йоан Предтеча, и малка кутийка с надпис на гръцки език, която разказва за пътя на мощите до остров Свети Иван.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]